دوربين نيوو

دوربين نيوو يا ترازياب: تراز ياب ها به وسايلي گفته مي شود که به کمک آنها مي توان يک صفحه افقي در فضا ايجاد آورد با اندازه گيري فاصله اين صفحه و صفحات گذرنده از نقاط مختلف ميتوان اختلاف ارتفاع آن نقاط را اندازه گيري کرد .

ساختمان تراز ياب: اين نوع ترازياب ها به طور کلي از دو قسمت اساسي، که قسمت خود شامل قسمتهايي است تشکيل شده است دو قسمت اساسي به اين شرح است :

1-    پايه ، که به وسيله ترازکننده روي سه پايه سوار مي شود و برروي آن يک تراز قراردارد پايه را بايد به اندازه قد هر فرد باز کرده.

2-    دوربين، که خود از سه قسمت اصلي زير تشکيل مي گردد: براي استفاده از يک دوربين اولين کار تراز کردن دوبين است – تراز تراز وسيله اي است که براي افقي نگه داشتن صفحه دوربين نسبت به سطح افق به کار مي رود. بنابراين به کمک تراز مي توان محور ديدگاني را افقي نموده و يا محور دستگاه را به حالت قائم در آوريد. ترازها معمولا از يک محفظه شيشه اي تشکيل شده اند که از يک مايع، مانند الکل ، اتر و اسيد سولفوريک پر شده و حبابي در وسط آن وجود دارد چنانچه حباب در وسط خط نشانه تراز قرار گيرد به معني تراز بودن صفحه دوربين خواهد بود. و هر چه شعاع محفظه بيشتر باشد تراز حساس تر است

 – پيچهاي روي دوربين در روي بدنه دوربينها پيچهاي متعددي وجود دارد که به طور کلي آنها را به دو گروه تقسيم مي نمايد:

1-    پيچهاي ثابت که معمولا در کارخانه براي تنظيم و کاليبراسيون دوربين به کار رفته اند و بدون ابزار دقيق و مهارت لازم نبايد آنها را دست کاري نمود

2-    پيچهاي متغير که در شرايط مختلف توسط استفاده کننده تنظيم مي گردد. مانند پيچهاي ترازکننده. اين پيچها دوربين را در امتداد افق تراز مي نمايند و طرز استفاده از آن به قرار زير است: ابتدا محور افقي دوربين را موازي دو عدد از پيچهاي تنظيم قرار داده و هر دو پيچ را در يک جهت (هر دو به داخل يا هر دو به خارج) حرکت مي دهيم تا حباب تراز، درست در نقطه عمود بر ناظر قرار گيرد سپس دوربين را 90 درجه نسبت به حالت قبل چرخانده و با پيچ سوم حباب تراز را در وسط مستقر مي نماييم پس از خاتمه کار ، دوربين را مجددا به حالت اوليه برگردانيده و تراز راکنترل مي کنيم . در صورتي که در هنگام تراز کردن دوربين يکي از پيچها به مرحله انتهايي رسيده و از چرخش باز ايستد در اين حالت هر دو پيچ را جهت عکس حالت قبل به گردش در آورده وعمل تراز را تکرار مي کنيم. پس از آنکه دستگاه تراز شد براي نشانه روي اولين نقطه بايد پيچ کلي دستگاه را که غالبا در زير دستگاه قرار دارد باز کرده سپس با چرخانيدن آن شاخص را در ا ولين نقطه از داخل دوربين ببينيم بعد پايه پيچ مزبور را بسته و با حرکت جزئي پيچ که در کنارش قرار دارد آن را دقيقا ميزان نماييم.

براي وضوح بيشتر تصوير در داخل دوربين مي توان از پيچ ديگري موسوم به پيچ وضوح تصوير که معمولا در کنار لوله دوربين قرار دارد استفاده نمود.

1-    عدسي شيئي: اين عدسي، فاصله کانوني و دهانه اي با قطر بزرگ دار و در مواقع نشانه روي به طرف هدف قرار مي گيرد.

2-    عدسي چشمي: اين عدسي فاصله کانوني و قطر دهانه اش خيلي کوچک بوده و ناظر از داخل اين عدسي به طرف هدف مورد نظر قراول روي مي نمايد.

3-    تارهاي رتيکول: صفحه رتيکول صفحه شفافي است که در جلو عدسي چشمي قرار دارد. اين صفحه حاوي دو تار عمود بر هم مي باشد و درهنگام ترازيابي روي تار عمودي رتيکول بايد بر وسط ژالون يا شاخص، در نقطه هدف قرار گيرد. به موازات تار افقي در وسط صفحه رتيکول دو تار کوچک در بالا و پايين قرار دارد. اين تارها را اصطلاحا تار بالا و تار پايين مي نامند از اين تارها در اندازه گيري فاصله به کمک دوربين نيو استفاده مي کنند براي تنظيم عدسيهاي دوربين نيو به طريق زير عمل مي گردد: تنظيم چشمي: منظور از تنظيم چشمي جابه جا کردن فاصله عدسي چشمي نسب به صفحه رتيکول است تا تارهاي افقي و قائم آن کاملا واضح ديده شوند. براي اين منظور کافي است پيچ روي عدسي چشمي را به طرف راست يا چپ حرکت داده تا تارهاي رتيکول به طور واضح و روشن در صفحه نمايان گردند. تنظيم تصوير شيء: هدف از تنظيم تصوير اين است که تصوير کاملا روشن و آشکاري در داخل دوربين نمايان و تارهاي رتيکول بر آن منطبق گردند. براي به دست آوردن تصوير کاملا واضح کافي است پيچ عدسي شيء را تنظيم نماييم، در صورتي که تصوير شيء کاملا بر تارهاي رتيکول منطبق نباشد تصوير با حرکت بيننده تغيير مي نمايد. درشت نمايي دوربينها : يکي از مشخصات مهم دوربين هاي نقشه برداري درشت نمايي آن است درشت نمايي دوربين نشان مي دهد که قطر ظاهري تصوير چند مرتبه نسبت به قطر ظاهري جسم، بزرگ شده است پس هر چه قطر عدسي شيئي در دوربين بزرگتر باشد درشت نمايي آن بزرگتر خواهد بود. – تراز روي معمولا براي هدف گيري در دوربينهاي نيو، شياري در بالاي آن تعبيه شده بنابراين قبل از تنظيم عدسي چشمي يا شيئي کافي است با نگاه کردن به داخل شيار قراول روي، نقطه انتهايي يا هدف را مشاهده نموده، سپس باکمک پيچ تنظيم زاويه افقي دوربين ، تار عمودي رتيکول را بر ژالون يا شاخص انتهايي منطبق نماييم.

 شاخص :

شاخص يا مير، خط کش بلند چوبي يا آلمينيومي به اندازه 3 تا 4 متر است که روي آن بر حسب متر، دسي متر و سانتيمتر درجه بندي شده است. براي آنکه در قرائت مير از اشتباه جلوگيري شود، درجه بندي مير به شکلهاي مختلفي صورت مي گيردو گاها ميليمتر نيز روي آن درج ميشود.

کار با دوربين نيوو

دوربين نيوو شامل سه قسمت فوقاني، مياني و تحتاني است.

قسمت فوقاني : شامل تلسکوپ ( عدسي هاي شيئي و چشمي ) و لوازم قراولروي

قسمت مياني : شامل تراز ، قسمتي از بدنه ، تراز کروي و صفحه مدرج (لمب افقي) براي اندازه گيري زواياي افقي

قسمت تحتاني : شامل پيچ هاي تراز کننده و اتصال و صفحه اتصال دستگاه بر

روي سه پايه همچنين چندين پيچ روي دستگاه وجود داشت که هر يک وظيفه اي دارد مثل حرکت دادن دستگاه بصورت افقي (کلي و جزئي) ، پيچ وضوح تصوير ، پيچ وضوح تار رتيکول . همچنين بعضي از مدل هاي دستگاه داراي دگمه تثبيت وضعيت است که جهت جابجايي دستگاه کاربرد دارد .

سه پايه را بطور قائم جلوي خود مي گيريم ، پيچ هاي تعبيه شده روي هر پايه را با احتياط شل مي کنيم سپس قسمت فوقاني سه پايه را تا جلوي صورت خود بالا مي کشيم و دوباره پيچ ها را محکم مي کنيم تا ارتفاع آن تغيير نکند . يک پايه را داخل زمين فرو کرده و تثبيت مي کنيم ، دو پايه ديگر را با هم طوري داخل زمين فرو مي کنيم که صفحه اي که بايد دوربين را روي آن قرار دهيم تقريباً صاف و تراز باشد .

پس از قرار دادن سه پايه روي زمين دوربين را با احتياط روي صفحه فوقاني سه پايه قرار داده و پيچي که زير سه پايه براي فيکس کردن دوربين روي آن تعبيه شده را محکم مي کنيم .

در هنگام کارگذاري سه پايه بايد توجه شود عدسي چشمي دوربين تقريباً جلوي چشم ما باشد تا ما مجبور نباشيم براي استفاده از دوربين خم شويم ، زيرا اين کار باعث خستگي اپراتور دوربين مي شود .

تراز کروي :

يک محفظه شيشه اي است که تمام آن بجز قسمت فوقاني آن از مايعي مانند الکل ، اتر يا سولفورد وکربن و قسمت فوقاني از گاز همان مايع پر شده است . قسمت حاوي گاز را حباب تراز مي نامند . براي تراز کردن دوربين بايد حباب تراز را بوسيله پيچ هاي زير دوربين دقيقاً به ناحيه مشخص شده روي محفظه شيشه اي هدايت کنيم .

تراز کردن دوربين :

زماني که دقيقاً دوربين روي سه پايه سوار شد، سه پيچ تنظيم را در زير دوربين مشاهده مي کنيم دو پيچ از سه پيچ را در دو جهت مخـالف ( هر دو به داخل يا هر دو به خارج ) مي پيچانيم. با اين کار حبـاب را در مقابل پيچ سوم قرار مي دهيم و کافي است با پيچاندن پيچ سوم حباب را به داخل قسمت مشخص شده روي محفظه هدايت کنيم .

کار با دوربين :

پارالاکس : زماني که دوربين دقيقاً تراز شد شاخص را در محل مورد نظر توسط اپراتور قرار داده و بوسيله ترازي که در کنار شاخص قرار دارد آنرا تراز مي کنيم (ترازي شبيه به تراز بنايي) . به طرف شاخص قراولروي مي کنيم ، بوسيله پيچ هاي تغيير دهنده وضعيت بصورت افقي (پيچ ها حرکت جزئي و کلي ) شاخص را در ميدان ديد مي آوريم .

يعني در ميدان ديد آوردن شيئ مورد نظر در دوربين (واضح ديدن تصوير شاخص) و همچنين روشن و واضح کردن تار رتيکول در کنار دستگاه پيچي تعبيه شده که بوسيله آن مي توان وضوح ديد داخل دوربين را تنظيم کرد ( بدليل تقاوت ضريب ديد افراد ) . کنار عدسي چشمي پيچ تنظيم کننده وضوح تار رتيکول قرار دارد که بوسيله آن مي توان وضوح تار رتيکول را تغيير داد . توسط اين دو پيچ تصوير شاخص و تارها را واضح نموده و شروع به قرائت مي کنيم . داخل دوربين تصوير شاخص را مشاهده مي کنيم که تارهاي بالا ، پائين و وسط درجه بندي روي شاخص را قطع کرده . نقاطي که درجه ها قطع شده اند را براي هر کدام يادداشت مي کنيم . بدليل اينکه کوچکترين واحد درجه بندي روي شاخص سانتي متر است ، ناچار در مواقعي بايد دست به تقريب زني بزنيم

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>